Recuperare medicală

Recuperare oncologică

La OHT ne dedicăm îmbunătățirii vieții pacienților oncologici prin programe de recuperare personalizate și echipamente ultra performante.

Cancerul - una dintre bolile mileniului

Cancerul este una dintre bolile grele cu care tot mai mulți pacienți se confruntă. O acumulare progresivă de celule ce invadează local sau la distanță țesuturi și organe și reprezintă cauza de mortalitate la nivel mondial

Indiferent de stadiul ei, aceasta își pune amprenta asupra sănătății pacientului și influențează în mod substanțial calitatea vieții.

Tratamentele intense, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, pot provoca efecte secundare considerabile și reacții adverse, iar impactul fizic și emoțional poate fi profund pentru organismul uman.

Efecte secundare ale tratamentelor oncologice pe termen lung

Dintre principalele afecțiuni post tratamente oncologice, amintim:

Ai nevoie de recuperare oncologică?

De ce recuperare în oncologie?

Între supraviețuitorii cancerului, prea puțini pot afirma o revenire post terapeutică de 100% la condiția fizică, cognitivă și psihică anterioară bolii. 

Majoritatea supraviețuitorilor se confruntă cu unele dintre simptomele enumerate mult timp după încheierea tratamentului și declararea vindecării, uneori toată viața.

Recuperarea și terapiile fizice reduc impactul negativ al simptomelor declanșate de terapiile oncologice și îmbunătățesc funcționarea globală a pacienților care trăiesc cu această patologie sau după vindecarea ei.  

Astfel că, cele mai bune rezultate sunt prevăzute în situații precum oboseală cronică, greață, slăbiciune musculară, creșterea ratei de supraviețuire a bolii și scăderea riscului de a recidiva.

Ce presupune recuperarea oncologică la OHT Medical Center?

În cadrul clinicii noastre recuperarea oncologică implică terapii fizice, biologice, nutriționale și psihologice pentru pacienții diagnosticați cu cancer, ce au scopul de a preveni sau ameliora efectele adverse ale tratamentelor oncologice și de a îmbunătăți calitatea vieții.

Trecere către programul de recuperare oncologică va fi inițiată de evaluarea pacientului, moment în care echipa medicală va analiza întreaga stare de sănătate a pacientului.

Este un proces complex, dar personalizat și adaptat fiecărui pacient și este desfășurat pe mai multe etape.

Etapele procesului de recuperare oncologică

1. Precondiționarea

Are loc între stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului oncologic și se ocupă strict de pregătirea optimă a pacientului pentru inițierea tratamentelor oncologice.

2. Recuperarea în timpul tratamentului

Se ocupă de menținerea stării optime de sănătate când terapiile de recuperare se aplică în paralel cu tratamentul oncologic.

3. Post-tratament

Aceasta fază se efectuează după finalizarea tratamentului oncologic și are ca scop ameliorarea simptomelor ce apar din cauze chimioterapiei și radioterapiei.

Intervenții terapeutice

La OHT am conceput un plan de recuperare oncologică ce conține diverse forme de terapie. În funcție de starea de sănătate a pacientului, se vor putea aborda următoarele terapii:

Intervenție nutrițională asupra stilului de viață

În cazul pacienților oncologici, accentul cade pe menținerea greutății corporale aproape de normal, ameliorarea compoziției nutriționale prin adoptarea unei diete diverse și renunțarea la alimentele nocive, evaluarea periodică a statusului nutrițional și aplicarea de corecții (prin suplimente orale sau intravenoase) în cazuri unde reechilibrarea prin alimentație este dificilă.

Terapie Fizică - Kinetoterapie

Exercițiul fizic adaptat tipului de cancer și sechelelor post tratament este esențial în recuperarea oncologică, îmbunătățind calitatea vieții, forța musculară, funcția cardiopulmonară și reducând anxietatea. 

Programele de exerciții sub supravegherea kinetoterapeutului au beneficii superioare, iar menținerea unui stil de viață activ, inclusiv plimbările zilnice în ritm alert, aduce avantaje semnificative.

Terapii de regenerare a compoziției organismului

În cazul pacienților oncologici terapiile de regenerare vizează corectarea dezechilibrului provocat de boală și tratament. Astfel, se pune accent pe identificarea și corectarea deficitelor nutriționale, stimularea capacității antioxidante și a detoxifierii. 

Mijloacele implicate acoperă ajustarea nutrițională, suplimentarea cu vitamine și minerale, oxigenare hiperbară și ozonoterapie, având un impact direct asupra factorilor care contribuie la apariția și dezvoltarea cancerului. 

Aceste terapii au un potențial semnificativ în controlul și prevenirea toxicității induse de tratamentele oncologice, fiind susținute de dovezi științifice și justificare clinică.

Protocoale specifice pentru reacții adverse

Protocoalele terapeutice adaptate reacțiilor adverse ale chimioterapiei și/sau radioterapiei integrează terapii precum oxigenarea hiperbară, recunoscută de FDA pentru leziunile post-iradiere, și ozonoterapie, care demonstrat beneficiază în combaterea declinului cognitiv și a efectelor secundare ale tratamentelor oncologice.

Clinica de recupereare post covid

Oxigenarea Hiperbară - una dintre cele mai eficiente proceduri în recuperarea post COVID

Principala amprentă pe care o lasă infectarea cu virusul SARS-Cov-2 este afectarea pulmonară.  Acesta poate fi în multe cazuri extrem de severă, iar mulți dintre pacienții infectați vor avea nevoie, post COVID, de un concentrator de oxigen care să îi ajute în procesul de respirație.

Oxigenarea Hiperbară se dovedește a fi în acest sens, una dintre cele mai eficiente proceduri medicale de recuperare. Aceasta, prin alimentarea organismului cu un nivel ridicat de oxigen stimulează refacerea plămânilor afectați.

De asemenea, această procedură medicală se dovedește a fi extrem de eficientă și în remedierea altor afecțiuni.

Începe acum recuperarea oncologică

Completează formularul de mai jos cu datele tale, iar unul dintre colegi noștri te va contacta în cel mai scurt timp posibil pentru a te programa la serviciile medicale de care ai nevoie.